sobota, 22 lutego 2014

Naleśniki meksykańskie

Długa przerwa w pisaniu była spowodowana feriami, wyjazdem na deskę i egzaminem 
z ortopedii. W ferie udało mi się odpocząć ale i zachorować, w Krynicy gdzie byłam na desce nie było specjalnie śniegu ale egzamin zdałam na 4 także jest dobrze :) 
Wciąż odżywiam się zdrowo i wegetariańsko choć na wyjeździe były z tym pewne problemy- organizator zapomniał zgłosić wcześniej mojego zboczenia żywieniowego ale pierwszego dnia dostałam na obiad pyszne pierogi ze szpinakiem i zupę, którą jedli wszyscy. Na moje pytanie czy zupa jest bezmięsna panie kucharki odpowiedziały ze oczywiście! Dnia drugiego coś mnie tknęło i spytałam na czym w takim razie jest ta zupa.
- Jak to na czym?!-spytała oburzona pani kucharka- na kostce rosołowej!
- A z czego ta kostka rosołowa?- odparłam nieśmiało.
I tu pani kucharka zrobiła ogromne ze zdziwienia oczy kiedy zdała sobie sprawę że kostka rosołowa też jest z mięsa. No cóż, mimo zapewnień że następne zupy są na kostce warzywnej wolałam już nie ryzykować.
A dziś przepis na 100% wegetariańskie naleśniki meksykańskie:
















Składniki:

Naleśniki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka oleju

Farsz:
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- duża cebula
- puszka fasoli czerwonej lub czarnej
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- dla fanów ostrego- szczypta pokruszonych papryczek jalapeno
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Naleśniki: 
Składniki wrzucamy do miski, mieszamy i ubijamy trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Smażymy na patelni na złoto z obu stron. 

Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju w garnku o grubym dnie, dodajemy wyciśnięty czosnek, odsączoną kukurydzę, odsączoną i wypłukaną fasolę, pomidory wraz z sokiem. Dodajemy przyprawy, dusimy około 15 minut. Danie to podobnie jak np chilli i bigos jest tym lepsze im więcej razy je odgrzejemy;)

Zawijamy farsz w naleśnik, podsmażamy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku. Podajemy z jogurtem lub jogurtowym sosem czosnkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz